Aktivnosti

Aktivnosti

za vse generacije

Naravne

danosti

Območje našega kraja ima številne naravne in kulturne lepote, ki so domačinom v ponos in jih radi pokažemo slehernemu obiskovalcu.
Naravna struga reke Ščavnice v Zgornješčavniški dolini – njena posebnost je v tem, da je široka do 5 metrov in ima ohranjen prvotni – meandrirajoči vzorec ter tudi prvotno drevesno obrežno vegetacijo. Ponaša se s skrbno urejenimi rečnimi brežinami in sprehajalnimi potmi.
Dokaz, da so nekoč Rimljani naseljevali tudi naše kraje, so ostanki gomil in gomilnih grobišč. Danes so gomile na območju Svete Ane zaščitene in razglašene za arheološke spomenike.
V mirnem, vaškem okolju je poskrbljeno za ljubitelje živali in neokrnjene narave, ki ponuja številne možnosti – med drugim tudi gobarjenje in nabiranje zdravilnih zelišč (Zeliščarstvo Kolerič).

Kulturne

vrednote

Cerkev Svete Ane je bila zgrajena med letoma 1693 in 1705 na mestu prvotne lesene kapele, ki je bila postavljena leta 1654. V cerkvi so trije oltarji. Osrednji oltar je leta 1794 izdelal mariborski kipar Jožef Holzinger.
V Rožengruntu stoji podružnična kapela – Cerkev Marijinega obiskanja. V njej še vsako nedeljo potekajo mašni obredi.
Med zgodovinske spomenike uvrščamo tudi evangeličansko pokopališče z zvonikom v vasi Zg. Ščavnica, ki je nastalo leta 1931. Danes je v lasti skupnosti evangeličanov.
Na območju Svete Ane je ohranjenih več kot 40 križev, kapel in znamenj – posebej pričujoče je kamnito kužno znamenje v Krivem vrhu (pomorski križ) iz 1637. leta.

Utrip današnjega

časa

V samem centru Svete Ane stoji leta 2007 prenovljena občinska stavba, v kateri je urejena avla, namenjena za likovne razstave, poročne obrede in druge manjše prireditve. V kletnih prostorih se nahaja vinoteka, v kateri so na voljo vrhunska vina domačih vinogradnikov. Njena posebnost je v tem, da so posamezni detajli zazidani iz stare opeke.
V centru Svete Ane se poleg cerkve, šole, gasilskega doma in kmetijske zadruge nahaja tudi poslovno-stanovanjski objekt, v katerem je pošta in vaška trgovina.
Poskrbljeno je tudi za ljubitelje športa, saj je v bližini mestnega jedra športni park, kje so možnosti za mali nogomet, atletiko, odbojko, tenis in košarko.

Ljudski

običaji

Grafonževa domačija v dolini Ščavnice je bila zgrajena leta 1841. Ob hiši stoji lepo ohranjeno gospodarsko poslopje z ostanki mlina in veliko različnega kmečkega orodja. Poseben čar kmetiji daje star in restavriran čebelnjak z 38. dunajskimi panji.
Kaplova domačija na Dražen vrhu je bila zgrajena okoli leta 1850. Hiša ima ob arhitekturi, ki je značilna za to območje, še posebej zanimivo sobo (hiško) na podstrešju. Vrata te sobe se zaklepajo s ključavnico in ključem, ki je v celoti izdelan iz lesa. Gospodarji domačije hranijo bogato zbirko starega pohištva, orodja, strojev in drugih pripomočkov različnih obrti iz preteklosti. Ob obisku domačije so je prav tako možno ogledati starodavni postopek izdelovanja čevljev. Ostale tradicionalne prireditve, ki se čez leto odvijajo v naši okolici, si lahko ogledate na tej povezavi.